Urfolk i Norge

De fleste av oss vet at samer er blant urfolkene i Norge, men hva vet du egentlig om dem? I denne artikkelen skal du få lære mer om samer som holder til i Norge.

Joik

Joik er en stor del av samisk kultur. Du har kanskje sett at det blir involvert mer og mer i norsk populærkultur. Vi har blant annet sett Keino med “Spirit in the sky” som har joik med, eller at på Stjernekamp så har de hatt joik som sjanger flere ganger. Dette er en type sang som forteller en historie uten å bruke ord. Den er veldig karakteristisk og likt av mange, verden rundt.

Kultur

Det er mye vi kan peke på når det kommer til samisk kultur som er viktig å bevare. Da snakker vi spesielt om språkene de snakker. Det finnes en rekke typer ulike samisk, som snakkes både i Norge, Finland og Russland. Dette kommer vi nok til å gå mer inn på siden. Det er ganske mye å sette seg inn i når det kommer til urfolk og språk, fordi språk er jo utrolig viktig!

Mat

Er det noe som er viktig for hvilken som helst kultur, så er det mat altså. Det er jo også tilfelle for samer. Det finnes en rekke oppskrifter du bør sette deg inn i, for her det mye herlig mat som kan lages.

Nasjonaldag

Den samiske nasjonaldagen er den 6. februar og den feires mer bredt for hvert eneste år. Det er en dag der vi virkelig kan sette pris på hva samene har gjort for landet vårt. Det er mye mer enn man skulle tro!

Sametinget

En stor del av samisk kultur er også sametinget, som er en forlengelse av Stortinget. Her vedtas en rekke saker som angår samer og samisk kultur. Du bør sjekke det ut!